1. Manuel Şanzıman
2. Klasik Otomatik Şanzıman
3. Tiptronic (sıralı) Şanzıman(Örneğin; BMW Smg)
4. Otomatikleştirilmiş Manuel Şanzıman(Örneğin; Mcp)
5. Çift Kavramalı Şanzıman(Örneğin; Dsg)
6. Değişken Oranlı Şanzıman(Örneğin; Honda CVT)
Bildiğimiz klasik otomobillerin şanzımanlarıdır. En basit şanzıman türüdür. Bu tür otomobillerde debriyaj dediğimiz pedal'da bulunmaktadır.
En çok kullanılan şanzımandır. Genellikle 4,5 ve 6 ileri vitesten oluşmaktadır. Güç kayıplarından dolayı artık otomobillerde görememekteyiz.
Bu şanzıman türünde otomatikleştirilmiş bir debriyaj sistemi bulunmaktadır. Direksiyondan geçiş sistemi bu şanzımanda görülür. Vites geçişleri sıralı gerçekleşmektedir. Otomatik debriyaj sistemi sayesinde güç kayıpları en aza indirilmek istenmiştir.
AMT, Easytronic, Dualogic, MCP, I-Shift gibi isimlendiriilen bu şanzımanın manuel şanzımandan farkı 3 adet elektrik motoru içermesidir. Bu elektrik motorlarından bir tanesi vites seçimini, bir tanesi debriyajı, bir tanesi de vites geçişlerini sağlamaktadır. Bu şanzımanın en önemli özelliği yakıt tüketimini düşürmesidir.
S-Tronic, Dsg, Powershift bu şanzıman türünün değişik isimleridir. Temelde bu şanzıman türünde 2 tür debriyaj bulunur. Birinci debriyaj 1,3,5 ve 7. vitesleri iletirken, ikinci debriyaj 2,4,6. vitesleri iletir. Kısa süreli vites geçişleri vites geçişleri sırasında sarsıntının minimuma indirgendiği bu şanzıman en çok tercih edilen şanzıman türlerinden biridir.
Speedgear, Cvt, Multitronic bu şanzıman türünün farklı isimlerdeki örneklerindendir.